Ce deșeuri periculoase generează companiile petroliere?

Companiile petroliere sunt cele a căror activitate necesită un număr însemnat de acțiuni eficiente de colectare deșeuri periculoase. Anual, numeroase industrii generează cantități uriașe de deșeuri, cele mai multe dintre ele fiind periculoase. Cifrele sunt îngrijorătoare atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru calitatea vieții umane. 

La momentul actual, industria petrolieră generează un volum mare de deșeuri periculoase, atât extractive, cât și ne-extractive. Acest lucru ridică numeroase probleme, cea mai importantă fiind legată de modul lor de gestionare. Este de la sine înțeles faptul că firmele petroliere au o responsabilitate imensă pe linie de mediu, ele fiind nevoite să implementeze un program de management integrat al deșeurilor, în care să fie incluse măsuri stricte de aplicat, în conformitate cu cadrul legal. 

În măsura în care nu se asigură o gestionare sigură și sustenabilă a acestora, ele vor genera un impact ireversibil mediului.

Care sunt deșeurile pe care le generează companiile petroliere?

Industria petrolieră generează mai multe tipuri de deșeuri periculoase. În urma desfășurării operațiunilor de foraj sunt rezultate deșeuri precum:

  • Nămoluri industriale;
  • Substanțe chimice reziduale;
  • Slamuri petroliere;
  • Deșeuri din demolări;
  • Catalizatori;
  • Gudroane acide la rafinarea petrolului etc.

Ce măsuri implementează companiile petroliere în vederea gestionării acestor deșeuri?

Pentru companiile petroliere, operațiunea de colectare deseuri periculoase este o prioritate, aceasta fiind un punct de referință pentru întregul proces de gestionare a lor. În măsura în care sunt respectate condițiile de colectare și etichetare a deșeurilor periculoase, ele pot fi gestionate într-o manieră corectă, sigură și cu impact redus asupra mediului.

Firmele trebuie să se asigure că dețin ansamblul de echipamente necesare colectării. Spre exemplu, în cazul uleiurilor uzate sau a fluidelor de foraj sunt necesare habe metalice sau rezervoare speciale în vederea colectării lor. 

Mai mult decât atât, trebuie create spații corespunzătoare din punct de vedere tehnic pentru depozitarea temporară a acestor habe.

Relevante în acest context sunt și instructajele de protecția muncii. Având în vedere că sunt manipulate substanțe chimice sau deșeuri lichide cu conținut toxic, este absolut necesar ca această activitate să fie realizată doar de persoane autorizate.

Concluzii 

Companiile care activează în industria petrolieră au o mare responsabilitate în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, ele fiind nevoite să implementeze măsuri riguroase, care să asigure o minimizare a impactului asupra mediului.

Pentru a concepe și dezvolta un plan sigur de gestionare deșeuri, firmele din această industrie pot să apeleze la serviciile unei companii specializate în protecția mediului. 

Un real sprijin pentru companiile petroliere este Indeco Grup, care oferă servicii integrate privind managementul deșeurilor.