Care sunt cele mai folosite utilaje agricole si pentru ce fel de lucrari? 

Cu toate ca diversitatea de culturi agricole care sunt cultivate pe terenurile fertile din Romania este una foarte mare, exista o serie de lucrari care trebuie efectuate pentru toate acestea si care presupun utilizarea unor anumite utilaje agricole. Aceste utilaje foarte populare in randul agricultorilor sunt necesare si folosite atat pentru culturile foarte intinse, specifice asociatiilor agricole si agicultorilor antreprenori, cat si culturilor realizate pentru consumul propriu. 

Drept urmare, unele dintre cele mai des folosite utilaje agricole folosite pentru efectuarea lucarilor esentiale culturilor agricole sunt:

Plugul 

Plugul este folosit inca din vremuri stravechi pentru prelucrarea terenurilor agricole inainte de insamantare. De-a lungul timpului, acest utilaj agricol a evoluat mult, astfel incat in prezent exista mai multe tipuri de pluguri, chiar si de dimensiuni diferite, pentru a putea fi folosite mai usor pe orice suprafata de teren si pentru orice tip de culturi agricole.

Lucrarile efectuate cu ajutorul plugului au rolul de a aerisi solul si de a ingropa buruienile si alte plante care sunt daunatoare pentru culturile agricole.

Hederul 

Un alt utilaj agricol care este de ajutor pentru agricultori este hederul. Acesta este folosit pentru taierea culturilor, care sunt aruncate apoi direct in combina agricola. Astfel sunt eficientizate in special lucrarile de culegere si strangere a culturilor agricole. 

Ca si in cazul plugului, hederul poate fi gasit in mai multe dimensiuni si forme, pentru a putea fi folosit la diferite tipuri de culturi agricole, acesta fiind un utilaj agricol care se ataseaza de combina agricola, fie in fata, fie in spatele acesteia. 

Rotavatorul 

O lucrare agricola importanta este cultivarea sau insamantarea terenurilor, pentru care foarte important este rotavatorul. Acesta este folosit pentru saparea terenului si prelucrarea solului, astfel incat acesta sa fie pregatit pentru cultivare. Datorita utilizarii unui astfel de utilaj agricol, solul este nivelat, iar semanarea se va face mai rapid, facilitand totodata o germinare omogena a semintelor. 

Toate aceste utilaje agricole au rolul de a usura si de a eficientiza munca agricultorilor, prin lucrari efectuate mai rapid si mai bine, care pot influenta in bine culturile agricole obtinute.