Toată lumea vrea astăzi să facă economii la electricitate, dat fiind prețul kilowat-ului care a explodat de ceva vreme. Inclusiv comercianții. Produse alimentare și băuturi răcoritoare, flori și chiar produse farmaceutice. Pentru fiecare segment dintre aceste mărfuri este nevoie de o refrigerare specifică, este nevoie de camere frigorifice potrivite. Aceste echipamente de răcire au dimensiuni și capacități, oferă soluții pentru a păstra produsele la temperaturi optime, de la procurarea mărfurilor de la furnizori și până la vânzarea cu amănuntul.
Pe lângă unitățile comerciale alimentare, camerele frigorifice sunt folosite și în abatoare, laboratoare responsabile cu depozitarea vaccinurilor și chiar în morgi.
Componentele principale ale unei camere frigorifice
La prima vedere, am putea spune că o cameră de răcire sau congelare este un soi de frigider foarte mare. Cu toate acestea, principala diferență constă în intervalul de temperatură ce poate să fie atins de acest echipament profesional frigorific. În timp ce frigiderul se poate seta la temperaturi puțin sub zero grade Celsius, camera rece poate atinge chiar și temperaturi de -25/-30 grade Celsius, în funcție de model, scopul în care este utilizată și de componentele utilizate în fabricarea sa.
Procesul propriu-zis de realizare a unei camere frigorifice începe cu fabricarea plăcilor de polistiren. Polimerul ajunge în industrie sub formă de granule și trece prin mai multe procese până se transformă în blocuri de polistiren. Aceste elemente sunt apoi tăiate în funcție de cerere, în funcție de grosimea și specificațiile panourilor necesare.
Acest material permite realizarea izolației termice a pereților și a podelei camerei frigorifice. Cu cât densitatea miezului izolator este mai mare, cu atât capacitatea sa de izolare este și ea mai mare. După ce au fost fabricate, plăcile sunt lăsate să se odihnească câteva zile până când toată umezeala se evaporă în mod natural și este în stare perfectă pentru fabricarea panoului termic.
Totuși, nu doar grosimea panoului determină eficiența sa de izolare termică. Să nu mai vorbim de faptul că, dacă panoul nu are densitatea corespunzătoare, camera frigorifică poate să nu aibă un echilibru bun în materie de consum de energie.
Refrigerarea realizată de camera frigorifică este foarte asemănătoare cu tehnologia unui aparat de aer condiționat. Evaporatorul elimină căldura din interiorul camerei, în timp ce condensatorul are funcția de a absorbi căldura din interiorul evaporatorului și de a o condensa.
Compresorul este inima camerei frigorifice, fiind responsabil de aspirarea aerului supraîncălzit din evaporator și comprimarea acestuia către condensator, readucându-l la starea lichidă. Există și ventilatoare, care servesc pentru a se asigura că aerul răcit este distribuit în întregul mediu.
Tipuri de camere frigorifice
- Camere profesionale de refrigerare
Aceste camere frigorifice sunt potrivite pentru carne ambalată, băuturi, fructe, legume, leguminoase, produse lactate și flori, variază între 0 grade Celsius și 15 grade Celsius. Permite condiții adecvate pentru conservarea acestor produse, cu capacitate mare de stocare și consum redus de energie. În medie, are panouri izolatoare din polistiren expandat (EPS) de 10 cm grosime.
În cazul florilor, camerele de răcire dispun de sisteme de circulație a aerului cu viteză redusă, pe lângă umidificarea mediului și reînnoirea aerului, totul pentru a se asigura ca frunzele și petalele să fie mereu vizibile.
Camerele pentru legume și fructe au nevoie și ele de o umidificare specială pentru a garanta calitatea și siguranța alimentelor.
- Camere de congelare profesionale (normală sau rapidă)
Aceste camere de răcire sunt ideale pentru conservarea alimentelor deja congelate, precum ar fi pizza, legume și fructe. Ele sunt setate de multe ori la temperaturi de -18 sau -24 grade Celsius. Au panouri izolante de 15 cm grosime.
Camerele de temperatură foarte scăzută sunt perfecte pentru conservarea alimentelor la temperaturi mai extreme, cum ar fi înghețata, fructele de mare și peștele. Pe lângă ușile cu încălzire dublă, în garnitură și în cadru, au izolație chiar și de 20 cm.
Cum să afli care cameră frigorifică este potrivită pentru afacerea ta?
Echipa de la TC Romania Crown Cool este pregătită să îți satisfacă cerințele pe care le ai de la o cameră de răcire optimă.
Cu toate acestea, înainte de a ți se proiecta camera frigorifică perfectă pentru afacerea ta, trebuie să identifici câțiva factori:
- Care sunt produsele pe care vrei să le depozitezi într-un astfel de echipament? Sunt vrac sau ambalate?
- Cum primești marfa de la furnizori? La temperatura camerei, refrigerate sau congelate?
- Ai nevoie de zone pentru prepararea sau manipularea produselor sau obiectivul este să fie stocate pentru o anumită perioadă?
- Cât timp vor fi păstrate produsele într-o cameră frigorifică?
- Cât spațiu ai disponibil pentru instalarea camerei de răcire?
Aceste întrebări sunt importante pentru a identifica tipul de cameră frigorifică, dimensiunea, înălțimea și ușa potrivită, precum și orice altele suplimentare necesare business-ului tău. Astfel, sunt garantate câștiguri de capacitate, precum și o reducere a suprafeței ocupate și un consum rațional de energie electrică.
Pentru a afla mai multe despre camerele frigorifice și a-ți comanda una potrivită, intră pe tcromania.com chiar acum!