Este greu de crezut ca pentru unii oameni, cafeaua este doar un supliment care se bea rapid, fara a percepe cu adevarat gustul. Este pacat, pentru ca bautura de cafea cu arome in special, ofera experiente gustative unice pentru cei care se rasfata cu ea.
Cafeaua este compusa din aproximativ de doua ori mai multe arome decat vinul – si anume, un total de 800. Prin urmare, un gust antrenat deschide usa catre lumi complet noi, de cafea cu arome. In plus, tipurile de cafea cu arome de inalta calitate sunt mai usor de recunoscut cu un palat „antrenat”.
Gustul este foarte subiectiv si, de asemenea, determinat genetic. Prin urmare, se face o distinctie intre degustatorii super, non si normali. Perceptia gustului scade odata cu varsta. La evaluarea a ceea ce a fost gustat, cultura si socializarea respective joaca un rol major.
Gustul si aroma la inceputul omenirii
In primele zile ale omenirii, simtul gustului era esential pentru supravietuire, pentru a putea identifica alimentele necomestibile inainte de consum sau cel mai tarziu, cand intrau in contact cu limba.
Exista cel putin cinci gusturi distincte care au fost identificate ca avand proprii receptori ai gustului pe limba: dulce, acru, sarat, amar si umami. In 2011, s-a dovedit si existenta unui receptor pentru calitatea gustativa „grasime”. Daca exista si alte arome, cum ar fi alcaline sau metalice, nu este ceva clar in acest moment.
Doar unele parti ale limbii sunt sensibile la gust. Cu toate acestea, nu este cazul ca doar o anumita zona a limbii este responsabila pentru o anumita calitate a gustului, asa cum se presupunea anterior.
Gustul dulce este atat de seducator, deoarece zaharul este principalul furnizor de calorii pentru corpul nostru. Este cauzata de anumiti aminoacizi, alcooli sau peptide. Dulceata este perceputa putin mai puternic la varful limbii. Unele cafele au si o dulceata subtila.
Dulce, acrisor, sarat, amar si umami
Gustul acru este declansat de solutii acide si acizi organici. Daca un aliment are gust acru, acesta este un avertisment asupra alimentelor imature. Cu toate acestea, in cursul evolutiei, omul a invatat ca o usoara aciditate nu este o problema.
Cafeaua prajita usor, are adesea o nota fructata pe care unii o gasesc acida. Un timp prea scurt de prajire poate fi, de asemenea, responsabil pentru cafeaua acida. Acesta este de obicei cazul cafelei prajite industriale de la supermarket.
Cafea aromata – Gusturi
Cu 800 de arome diferite, gama de cafea cu arome este mare, atunci cand vine vorba de gust. Aceasta variaza de la ciocolata-nuci la fructe de padure si inflorate la note pamantesti (adesea cu cafea Robusta).
Roata de arome de la Specialty Coffee Association (SCA) Coffee Taster imparte mai intai toate aromele in categorii mari, cum ar fi nuci, picante sau florale. Apoi pot fi atribuite nuante mai fine pe baza principalelor categorii. Exemplu: o cafea atribuita categoriei principale „dulce” poate avea gust de vanilie, miere sau zahar brun, o cafea „florala”, de exemplu, iarba de lamaie, floare de portocal sau lavanda.
Arabica este semnificativ mai blanda si mai nuantata decat Robusta. Robusta convinge cu mai mult condiment si un gust mai puternic, „pamantos”. Intre timp, insa, exista si Robusta de specialitate care se apropie de bogatia de arome a cafelei Arabica.