5 moduri de a economisi intr-un proiect arhitectural de constructie

Un arhitect cu experienta poate lucra cu un buget restrans pentru a face sa functioneze un proiect care altfel ar putea parea imposibil. Printr-o combinatie de tehnologie, masuri de reducere a costurilor si expertiza, un arhitect bun poate naviga printre constrangerile financiare la fel de usor ca prin cele structurale si spatiale. 

De aceea, apelul la serviciile unui birou de arhitectura nu trebuie vazut ca o cheltuiala suplimentara, ci ca o modalitate de a identifica cele mai eficiente solutii prin care proprietarul se poate incadra in bugetul stabilit initial pentru lucrare. Iata 5 moduri in care poti economisi, chiar daca angajezi un arhitect.

1. O cercetare preliminara

Inainte de a angaja un arhitect, clientul trebuie sa-si stabileasca bugetul estimat pentru lucrare si sa se informeze cat costa serviciile unui astfel de specialist. Rude, prieteni, cunoștințe care au construit recent imobile pot fi de ajutor pentru ca persoana sa isi faca o idee in privinta pretului, calendarului de lucru si a rezultatului obtinut in urma colaborarii cu arhitectul. 

2. Alegerea arhitectului potrivit

Pentru a alege expertul potrivit de la un birou de arhitectura, clientul trebuie sa intrebe daca arhitectul respectiv a mai lucrat cu bugete reduse pentru lucrari si care au fost rezultatele in portofoliul acestuia.

3. Comunicarea sincera cu arhitectul

O expunere deschisa despre intentiile clientului in legatura cu lucrarea, cu proiectul si cu bugetul alocat va elimina eventualele neintelegeri ulterioare si va asigura dorita incadrare in suma stabilita.

4. Pastrarea unui fond de urgenta

Este necesar sa fie prevazut intotdeauna un fond de urgenta sau o rezerva de bani pentru a acoperi cheltuielile neprevazute. Ca regula generala, se recomanda recomanda rezervarea unui fond de urgenta de 10 pana la 15% pentru constructii noi si 15 pana la 20% pentru renovari.

5. Estimarea costurilor in fiecare etapa a constructiei

De asemenea, in colaborarea cu un birou de arhitectura este importanta estimarea costurilor pe stagii diferite ale proiectului, inclusiv proiectarea schematica (proiectul preliminar), dezvoltarea designului (in urma modificarilor cerute de client), realizarea documentatiei (atunci cand proiectul detaliat este cuprins in dosarul pentru obtinerea autorizatiilor necesare) si implementarea cu ajutorul constructorilor. 

Colaborarea fructuoasa cu un birou de arhitectura presupune o buna comunicare cu arhitectul in toate stagiile de dezvoltare a proiectului de constructie. Pentru eficientizarea costurilor, este necesar sa se discute de la inceput detaliile lucrarii si bugetul alocat, inclus pentru partea de servicii de specialitate oferite de arhitect si in ce constau in mod practic acestea.