3 mituri despre celulele stem recoltate la naștere

Ca în cazul multor alte proceduri, și în cel al celulelor stem există multe mituri care circulă și care necesită a fi deslușite, deoarece adevărul este de cele mai multe ori altul. 

Recoltarea de celule stem nu este o practică nouă, însă devine tot mai încurajată pe fondul beneficiilor pe care le prezintă acest tip de celule în tratarea unor afecțiuni pe care copilul le poate dezvolta în viitor. În plus, acestea pot fi utilizate chiar și în cazul membrilor familiei, dacă sunt respectate condițiile de compatibilitate.

Iată 3 mituri despre celulele stem și adevărul din spatele acestora

Recoltarea celulelor stem la naștere este o procedură dureroasă pentru copil

Procesul de recoltare a celulelor stem la naștere este absolut sigur, atât pentru nou-născut, cât și pentru mamă. Procedura constă în extragerea unei cantități de sânge din cordonul ombilical al copilului la naștere. În plus, prelevarea are loc după expulzia fătului și este realizată în deplină siguranță de către personalul medical.

Este important de menționat faptul că procedura de recoltare nu este deloc complicată. După naștere, personalul medical folosește un kit special de recoltare, furnizat de către părinți. În urma recoltării, sângele este preluat de către o persoană autorizată de la banca pe care părinții au ales-o și transportat la laborator.

Celulele stem nu pot fi stocate mai mult de 10 ani

Din ultimele studii și experimente realizate de oamenii de știință, celulele nu își pierd proprietățile după congelare. Cu alte cuvinte, s-a confirmat faptul că celulele stem din sângele din cordonul ombilical își păstrează proprietățile chiar și după 24 de ani de depozitare într-o stare de îngheț profund (temperatură de -196 °C). În principiu, aceste celule asociate cu o substanță cu rol crioprotector se pot stoca în astfel de circumstanțe pe o perioadă nedeterminată, fără a exista riscuri de a pune în pericol calitatea acestora.

Celulele stem pot trata orice tip de boală

La momentul actual, celulele stem recoltate din cordonul ombilical la naștere sunt utilizate în tratarea a peste 80 de tipuri de afecțiuni, multe dintre acestea fiind oncologice și hematologice. Însă, celulele stem nu reprezintă o opțiune viabilă pentru toate tipurile de boli.

Cu toate acestea, în prezent, sunt realizate numeroase studii legate de eficiența și proprietățile terapeutice ale celulelor stem în tratarea anumitor afecțiuni medicale.

Concluzii

Decizia de recoltare celule stem la naștere este una importantă pentru părinți. Aceștia conștientizează rolul cheie pe care îl dețin aceste celule pentru viitorul medical al copilului.

Cu toate acestea, mediul online pune la dispoziție foarte multe informații eronate sau incomplete despre procedura de recoltare, care nu fac altceva decât să creeze confuzii sau false impresii în rândul viitorilor părinți.

Recomandat în acest caz este documentarea temeinică și din surse sigure. În acest context, un real suport pentru părinți îl oferă Biogenis – banca de celule stem, aceasta punând la dispoziția lor multiple servicii premium și informații prețioase în domeniul recoltării celulelor stem.