Nume de sfinti

Introducere

In timpul in care crestinismul a devenit religia oficiala a Imperiului Roman, numerosi oameni au fost canonizati ca sfinti in calendarul crestin. Acesti sfinti au fost venerati de intreaga crestinitate pentru virtutile si faptele lor de curaj si credinta. Numele de sfinti sunt adesea asociate cu zilele de sarbatoare din calendarul crestin, iar credinciosii se straduiesc sa ia exemplul lor si sa aplice lectiile lor de viata in cadrul vietii lor cotidiene. Desi unele nume de sfinti sunt cunoscute in intreaga lume crestina, sunt alte nume care nu sunt atat de cunoscute sau care nu sunt sarbatorite in calendarul crestin.

Origini ale numelor de sfinti

Numele de sfinti provin de obicei din perioadele pre-crestine, fiind alese de Biserica crestina pentru a le folosi ca nume pentru sfinti. Acestea sunt adesea derivate din numele zeilor pagani, ca o modalitate de a sublinia superioritatea lui Dumnezeu si a credintei crestine. Unele exemple ale acestor nume includ Sfantul Petru (de la Petrus, zeu al pesterii), Sfantul Pavel (de la Apollo, zeul soarelui) si Sfantul Andrei (de la Andros, zeul muzicii). Aceste nume au fost adesea folosite in limbile crestine, precum latina si greaca, si au continuat sa fie folosite in numele de sfinti in multe limbi culte si vorbite in prezent.

Cele mai cunoscute nume de sfinti

Cele mai cunoscute nume de sfinti sunt cei care au contribuit la formarea si raspandirea credintei crestine. Acestea includ Sfantul Petru, Sfantul Pavel, Sfantul Andrei, Sfantul Ioan, Sfantul Luca, Sfanta Maria, Sfantul Gheorghe si multi altii. Acesti sfinti sunt venerati in intreaga lume crestina si sunt adesea rememorati in slujbele religioase, in special in Biserica Catolica, care ii considera pe acesti sfinti ca pe parintii sai spirituali. De asemenea, acesti sfinti sunt adesea onorati prin slujbe religioase la data principalelor lor sarbatori, iar mai multe orase si biserici au fost denumite dupa acesti sfinti.

Alti sfinti venerati in calendarul crestin

In afara de sfintii mentionati anterior, calendarul crestin contine si alte nume de sfinti venerati pentru contributiile lor la dezvoltarea si raspandirea credintei crestine. Acestia includ sfintii martiri, sfintii episcopi, sfintii parinti si sfintii profeti, precum si cei care si-au dedicat viata lucrarii lui Dumnezeu. Acestia sunt adesea rememorati in slujbele religioase si cititi in Scripturi. In plus, exista si numeroase persoane venerate in mai multe parti ale lumii crestine, in functie de zona geografica si cultura religioasa.

Sfinti contemporani

In plus fata de sfintii care au trait in secolul al patrulea si al cincilea, exista si numeroase persoane care sunt venerate ca sfinti si in secolul al douazecilea si al douazeci si unulea. Acestia sunt adesea persoane care au trait in secolul al douazecilea si care au facut importante contributii la raspandirea si dezvoltarea credintei crestine. Acestia includ Sfantul Ioan Paul al II-lea, care a fost beatificat in 2011, si Sfantul Ioan al XXIII-lea, care a fost canonizat in 2014. Acesti sfinti contemporani sunt venerati in lumea intreaga pentru contributiile importante si faptele lor de curaj si devotament.

Concluzie

Numele de sfinti sunt adesea asociate cu zilele de sarbatoare din calendarul crestin, iar credinciosii se straduiesc sa ia exemplul lor si sa aplice lectiile lor in cadrul vietii lor cotidiene. Numele de sfinti provin de obicei din perioadele pre-crestine si sunt adesea derivate din numele zeilor pagani. Cele mai cunoscute nume de sfinti sunt cei care au contribuit la formarea si raspandirea credintei crestine, inclusiv Sfantul Petru, Sfantul Pavel, Sfantul Andrei si multi altii. In plus fata de cei care au trait in secolele al patrulea si al cincilea, exista si numeroase persoane venerate ca sfinti si in secolul al douazecilea si al douazeci si unulea. Acestia sunt adesea inaltati pentru contributiile lor importante la dezvoltarea si raspandirea credintei crestine.