De ce nu recomanda specialistii laptele de vaca pentru bebelusi?

Putine dintre proteinele destinate vitelusilor se gasesc in mod natural in laptele matern uman si niciuna nu se gaseste in orice hrana naturala pentru adulti. Chiar si continutul ridicat de proteine ​​din laptele de vaca creeaza probleme. Bebelusii umani au nevoie de grasimile saturate si colesterolul din laptele matern si de aceea este recomandat ca bebelusii sa fie hraniti cu lapte praf  si nu cu lapte de vaca. 

De ce compozitia din laptele de vaca este contraindicata?

Grasimea din laptele de bovina nu este compusa in mod corespunzator pentru bebelusii umani si este doar daunatoare sanatatii copiilor si adultilor. Hormonii din laptele vaca nu sunt recomandati pentru oameni, iar copiii mai mari si adultii nu ar trebui sa consume hormoni. 

Si, vacile au fost crescute selectiv de-a lungul timpului pentru a crea niveluri ridicate ale acestor hormoni – acelea fiind vacile care cresc cel mai repede si produc cea mai mare cantitate de lapte. 

De asemenea, vacile concentreaza pesticidele si poluantii in grasimea  din lapte, din cauza necesarului ridicat de alimente si apa. Cantitatea mare de medicamente care se administreaza acum vacilor se adauga la aceasta supa chimica. Dar este nevoie de lapte pentru a construi oase puternice, nu-i asa? De fapt, consumul mare de lapte este asociat cu cresterea incidentei osteoporozei.

Ideea foarte promovata ca laptele construieste oase puternice se refera la prevenirea osteoporozei – acesta este motivul pentru intarirea oaselor. S-au facut nenumarate studii pentru a demonstra ca dietele bogate in calciu derivate in principal din produse lactate construiesc oase puternice, dar nu au reusit sa dovedeasca o astfel de corelatie. 

De fapt, opusul pare sa fie adevarat. Se pare ca aportul ridicat de calciu inainte de pubertate, si mai ales in copilaria timpurie, poate avea un usor efect pozitiv asupra oaselor, dar rezultatele nu sunt semnificative. Un aport echilibrat al tuturor mineralelor osoase, impreuna cu vitamina A, C, D si K, este ceea face ca oasele sa fie puternice. 

Un aport echilibrat de minerale nu poate avea loc atunci cand dieta pune accentul pe lactate.  Calciul ridicat al lactatelor provoaca deficiente relative de magneziu si alte minerale pentru formarea oaselor, iar fosforul ridicat si proteinele animale reduc disponibilitatea calciului.