Coacazele negre sunt un fruct comestibil, care se gaseste in mod obisnuit in Romania de la sfarsitul verii pana in octombrie, ele sunt adesea vazute crescand in paduri si gradini. Fiecare boaba, cand este coapta, este violet inchis si are un gust acrisor. In prezent, se folosesc sub forma de suc de coacaze sau in alte preparate, fiind incluse si in anumite medicamente.
Coacazele negre ajuta in problemele cu inima
Coacazele sunt o sursa bogata de antociani, antioxidanti puternici care le confera culoarea lor violet intens. Un studiu a demonstrat ca un extract de antocianine gasit in sucul de coacaze a avut efecte adjuvante impotriva bolilor de inima. Aceste mici fructe de padure sunt, de asemenea, bogate in vitamina C si potasiu, ambele sustinand un sistem cardiovascular sanatos.
Pot ajuta la prevenirea cancerului
Desi nu exista un „super-aliment” unic care poate preveni cancerul si anumiti factori de risc pentru cancer nu au legatura cu dieta, exista dovezi ca o dieta sanatoasa poate reduce riscul de cancer.
Un studiu publicat de Nutrition & Cancer Journal a mai descoperit ca anumite extracte proaspete de coacaze pot ajuta la prevenirea cresterii tumorilor si a raspandirii cancerului, desi sunt necesare mai multe cercetari.
Coacazele pot creste puterea creierului
Un studiu pe animale realizat de Nutritional Neuroscience Journal a constatat ca includerea regulata a coacazelor in dieta a imbunatatit atat functia motrica, cat si cea cognitiva, ceea ce poate oferi beneficii in organismul uman. De asemenea, este de remarcat faptul ca aceste fructe sunt o sursa buna de mangan, care joaca un rol important in functia creierului, s-a constatat ca deficientele acestui mineral cresc riscul de afectiuni precum epilepsia.
Coacazele au efect antiinflamator
Au existat mai multe studii care examineaza efectele antiinflamatorii ale coacazelor, care sugereaza ca acestea pot oferi protectie impotriva afectiunilor inflamatorii precum artrita, desi sunt necesare mai multe cercetari. Un studiu a documentat ca aceste fructe au redus inflamatia in afectiunile gastrice, cum ar fi ulcerul gastric, cu pana la 88%.
Coacazele par sa aiba, de asemenea, proprietati antivirale – cercetarile au aratat ca extractul de coacaze ar putea ajuta la tratarea herpesului bucal atunci cand este aplicat local.