Sistemul Garanție – Returnare (SGR) –  Pregătit să revoluționeze modul în care gestionăm ambalajele

0
47
girl recycling plastic composition
girl recycling plastic composition

România se pregătește să dea startul unui proiect monumental în domeniul protecției mediului – Sistemul de Garanție-Returnare, cunoscut sub acronimul SGR. 

SGR nu este doar o inițiativă ecologică, ci și o manifestare concretă a angajamentului României în privința protecției mediului înconjurător. Acest proiect de țară are ca obiectiv transformarea modului în care gestionăm ambalajele, trecând de la o abordare bazată pe consumul excesiv și deșeurile inutile la un sistem eficient, circular și responsabil.

În România, conform reglementărilor legale, Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) este programat să intre în funcțiune la data de 30 noiembrie 2023

Conform acestui sistem, la achiziționarea unei game variate de băuturi, precum apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin și băuturi spirtoase, de la comercianții autorizați, fiecare consumator va plăti o mică garanție în valoare de 0,50 RON.

Această garanție este valabilă pentru ambalajele nereutilizabile, cum ar fi cele fabricate din sticlă, plastic sau metal, cu o capacitate cuprinsă între 0,1 litri și 3 litri și acestea vor putea fi identificate cu ușurință prin intermediul unui simbol specific. 

După golirea ambalajului, consumatorii sunt încurajați să-l aducă în oricare dintre punctele de returnare special amenajate de comercianți, disponibile în majoritatea magazinelor din România.

În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din respectiva locație.

Ești comerciant de băuturi în ambalaje în scopul SGR? Află ce responsabilități legale ai și cum să le îndeplinești!

Cu intrarea în vigoare a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) în România, comercianții care vând băuturi îmbuteliate în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau metal, cu capacități între 0,1 litri și 3 litri, vor avea noi obligații legale importante. 

Cele mai citite articole

Hotărârea de Guvern nr. 1074/2021 reglementează clar ce trebuie să facă acești comercianți pentru a se conforma noului sistem SGR.

Una dintre principalele responsabilități legale o constă organizarea punctelor de returnare pentru ambalaje, oferind consumatorilor posibilitatea de a aduce înapoi ambalajele goale. În plus, comercianții în scop SGR au obligația legală de a se înregistra în baza de date a sistemului de Garanție-Returnare.

Dacă operezi în sfera comercială, implementarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) poate fi un proces cu multiple provocări pe care firma ta trebuie să le gestioneze cu atenție și competență. 

Pentru a face față cu succes acestor cerințe și pentru a te asigura că operațiunile sunt conforme cu reglementările, apelarea la consultanță de mediu poate fi un pas înțelept. Consultanții de mediu dețin expertiza necesară pentru a te ghida în procesul de implementare a sistemului SGR. 

Ei te pot sprijini în toate etapele, de la înscrierea în sistem până la realizarea declarațiilor și raportărilor lunare, care survin din activitatea pe care o desfășori.

EnviroCons te poate ajuta să îți îndeplinești toate obligațiile de mediu, corect și la timp

Echipa EnviroCons este gata să te asiste în întregul spectru al problemelor legate de mediu, oferind soluții adaptate cerințelor și necesităților unice ale companiei tale. De la obținerea sau revizuirea autorizațiilor de mediu până la depunerea unor declaratii afm online și gestionarea atentă a evidențelor și raportărilor privind deșeurile, echipa EnviroCons se ocupă de fiecare aspect, într-un mod profesionist. 

Echipa EnviroCons se asigură că toate actele sunt întocmite și depuse la timp, respectând cu rigurozitate cerințele legale, astfel încât activitatea pe care o desfășori să se bucure de conformitate totală.

Apelează cu încredere la expertiza oferită de compania EnviroCons!

Cele mai citite articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!
Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.