Chow Chow – caracteristici, comportament, hrană și alte informații legate de acest câine cu limba albastră

0
312
70342
70342

Chow Chow este o rasă deosebită, însă necesită un stăpân dedicat și răbdător care să îi ofere atenția și stimularea mentală de care au nevoie pentru a se dezvolta armonios. 

Cu o istorie bogată și o personalitate aparte, Chow Chow poate aduce bucurie și satisfacție în viața oricărui iubitor de câini care este pregătit să-i ofere afecțiunea și grija de care are nevoie.

Originea și istoria rasei Chow Chow

Rasa de câini Chow Chow este una dintre cele mai vechi rase cunoscute, având o istorie bogată și fascinantă care se întinde pe mii de ani. Originea acesteia este învăluită în mister, dar se crede că Chow Chow a fost dezvoltat în China cu mult timp înainte de a deveni cunoscut în restul lumii.

 • Originea și primele mențiuni: Chow Chow este menționat pentru prima dată în scrieri din timpul Dinastiei Han, care datează de peste 2000 de ani în urmă. Aceste prime referințe sugerează că Chow Chow a fost folosit în China în scopuri variate, inclusiv ca vânător, câine de pază și câine de tracțiune. De-a lungul istoriei sale, Chow Chow a fost adesea asociat cu elitele chineze și a fost considerat un simbol al statutului și bogăției.
 • Legenda legată de numele „Chow Chow”: Numele „Chow Chow” este înconjurat de legende și teorii. Unul dintre cele mai populare mituri spune că numele provine din cuvântul chinezesc „chaou,” care înseamnă „bucătar,” datorită asemănării mâinilor Chow Chow cu cele ale unui bucătar, și al cuvântului „cho-ti,” care înseamnă „câine.” Cu toate acestea, aceasta este doar o teorie, iar originea numelui rasei rămâne neclară.
 • Răspândirea în întreaga lume: Chow Chow a fost adus în Europa în secolul al 18-lea, de către comercianții de marfă care navigau pe rutele comerciale către China. Rasa a câștigat rapid popularitate în rândul aristocrației europene și a fost prezentată la expoziții canine de prestigiu. Chow Chow a fost recunoscută oficial ca rasă distinctă de către American Kennel Club în 1903.

Chow Chow este o rasă cu o istorie fascinantă și tradiții vechi în China, care a devenit un simbol al mândriei și loialității în întreaga lume. Cu trăsături distincte și personalitate complexă, Chow Chow rămâne unul dintre cei mai captivanți câini de companie și păstrează conexiunea cu moștenirea sa istorică.

Caracteristici fizice ale rasei Chow Chow

Chow Chow este o rasă de câini cu caracteristici fizice distincte, care îi fac ușor de recunoscut. Iată principalele caracteristici fizice ale acestor câini:

 • Dimensiune și constituție: Chow Chow este un câine de talie medie, cu o constitutie robustă. Masculii au în general o înălțime la greabăn de 48-56 cm și o greutate între 25-32 de kilograme, în timp ce femelele sunt puțin mai mici, având înălțimi și greutăți ușor mai reduse.
 • Blana densă: Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale Chow Chow este blana sa densă și groasă. Aceasta are o textură aspră și poate fi scurtă sau lungă. Blana este adesea dublă, cu un strat exterior gros și un strat interior pufos care îi protejează de temperaturile extreme.
 • Culori variate: Chow Chow poate veni într-o varietate de culori, printre care cele mai comune sunt roșu, negru, albastrui, crem și alb. Este important de menționat că blana din jurul gâtului are adesea o nuanță mai închisă, creând aspectul unei „guler”.
 • Cap și față distinctivă: Chow Chow are un cap distinctiv, cu un bot lat și urechi mici, late și ascuțite. O altă trăsătură notabilă este expresia sa facială care poate părea mândră sau distanțată. Ochii sunt adânci și întunecați, iar uneori pot părea aproape „îngropați” în blană.
 • Coada buclată peste spate: Coada lui Chow Chow este purtată strâns peste spate și are o formă buclată. Această caracteristică este una dintre cele mai distinctive ale rasei.
 • Limba albastră: Deși acest aspect nu este vizibil în mod direct, Chow Chow este uneori cunoscut sub numele de „câine cu limba albastră” datorită culorii sale neobișnuite a limbii, care poate varia de la albastru închis la negru sau chiar mov.

Aceste caracteristici fizice distincte fac din Chow Chow un câine cu o prezență impresionantă și unică. Cu toate acestea, proprietarii trebuie să acorde o atenție deosebită îngrijirii blănii lor dense și să ofere suficientă protecție împotriva temperaturilor extreme, deoarece Chow Chow poate fi sensibil la căldură din cauza straturilor groase de blană.

Personalitate și comportament

Personalitatea și comportamentul Chow Chow sunt la fel de distinctive precum caracteristicile lor fizice. Iată o descriere a trăsăturilor lor comportamentale:

 • Independență: Chow Chow este cunoscut pentru independența sa. Acești câini pot avea o personalitate destul de puternică și sunt adesea considerați „de sine stătători.” Sunt capabili să-și rezolve problemele și să ia decizii proprii, ceea ce poate duce la o atitudine destul de mândră.
 • Loialitate și atașament față de familie: Cu toate că pot părea distanți cu străinii, Chow Chow dezvoltă o legătură puternică și loială cu familia lor. Sunt adesea devotați și protejează membrii familiei cu pasiune. Această loialitate poate face din ei câini de pază buni.
 • Rezervă și vigilență: Chow Chow este adesea rezervat în prezența străinilor și poate părea distant sau rece. Această trăsătură face din acești patrupezi câini buni de pază, deoarece sunt vigilenți și alertați la orice schimbare în mediul lor.
 • Nevoie de socializare timpurie: Socializarea timpurie este esențială pentru Chow Chow. Acești câini trebuie să fie expuși la o varietate de experiențe, oameni și animale încă de la o vârstă fragedă pentru a-i ajuta să dezvolte o atitudine mai prietenoasă față de străini și pentru a preveni comportamentele agresive sau excesiv de protectoare.
 • Dresaj și exercițiu: Câinii Chow Chow necesită un dresaj consecvent și ferm, dar blând. Exercițiul regulat este esențial pentru a-i menține sănătoși și fericiți, dar nu au nevoie de activități fizice intense.
 • Blană și îngrijire: Îngrijirea blănii este o parte importantă a comportamentului lor. Proprietarii trebuie să acorde atenție regulată periatului pentru a preveni matreata și a menține blana sănătoasă. De asemenea, datorită densității blănii, pot fi sensibili la căldură și trebuie protejați în zilele toride.
 • Afecțiune limitată pentru străini: Deși pot fi distanți cu străinii, Chow Chow pot dezvolta afecțiune față de oamenii noi dacă sunt introduși treptat și cu răbdare.

Chow Chow este o rasă de câini cu o personalitate unică și trăsături comportamentale distinctive. Acești câini sunt loiali și devotați față de familia lor, dar necesită o educație adecvată și socializare timpurie pentru a se dezvolta armonios și a se comporta bine în diferite situații sociale.

Îngrijirea rasei Chow Chow

Îngrijirea rasei Chow Chow

Sursa foto

Îngrijirea rasei Chow Chow implică atenție și responsabilitate, mai ales din cauza blănii dense și a personalității lor independente. Iată câteva aspecte cheie ale îngrijirii acestor câini:

 • Îngrijirea blănii: Blana densă și groasă a câinelui Chow Chow necesită periere regulată pentru a preveni încurcarea și matreata. O periere de câteva ori pe săptămână este esențială pentru a menține blana într-o stare bună. În perioadele de năpârlire, care au loc de două ori pe an, perierea zilnică este recomandată pentru a elimina blana moartă.
 • Spălarea și baia: Chow Chow nu trebuie spălați prea des, deoarece blana lor are un ulei natural care ajută la protejarea pielii și la menținerea blănii într-o stare bună. Băile ar trebui să fie rare, de preferință doar atunci când este necesar din cauza murdăriei sau mirosurilor neplăcute. Folosiți un șampon blând și adecvat pentru câini pentru a evita iritațiile pielii.
 • Exercițiu moderat: Chow Chow nu sunt câini extrem de activi, dar au nevoie de exercițiu moderat pentru a se menține în formă și a se simți fericiți. Plimbările zilnice și sesiunile de joacă în curte sunt ideale. Evitați exercițiile prea intense, mai ales în zilele călduroase, deoarece acești câini pot fi sensibili la temperaturi ridicate.
 • Dresaj și socializare: Dresajul și socializarea timpurie sunt esențiale pentru Chow Chow. Un dresaj consecvent și blând, bazat pe recompense pozitive, este recomandat. Socializarea cu oamenii, alți câini și situații diferite trebuie să înceapă de la o vârstă fragedă pentru a preveni comportamentele agresive sau timide.
 • Alimentație: Asigurați-vă că oferiți o dietă echilibrată și de înaltă calitate adaptată vârstei, greutății și nivelului de activitate al câinelui dumneavoastră. Consultați un veterinar pentru a stabili necesitățile nutriționale specifice ale rasei Chow Chow.
 • Îngrijirea ochilor și a urechilor: Chow Chow poate avea ochi sensibili, deci trebuie să verificați și să curățați ochii în mod regulat pentru a preveni acumularea de mucus sau secreții. De asemenea, asigurați-vă că urechile sunt curate și uscate pentru a preveni infecțiile.
 • Vizite regulate la veterinar: Programați vizite regulate la veterinar pentru verificări de rutină, vaccinări și pentru a monitoriza sănătatea generală a câinelui dumneavoastră. Este important să vă asigurați că sunt la curent cu toate vaccinările și tratamentele preventive pentru paraziți.

Cele mai citite articole

În ansamblu, îngrijirea rasei Chow Chow implică o atenție constantă și o investiție în timp pentru a asigura sănătatea și fericirea acestor câini unici. Cu o îngrijire adecvată, patrupezii Chow Chow pot deveni companioni loiali și devotați timp îndelungat.

Alimentație și dietă recomandată

Alimentația și dieta potrivită pentru Chow Chow sunt esențiale pentru menținerea sănătății și vitalității acestor câini.:

 • Hrăniți cu mâncare specială, de înaltă calitate: Alegeți o hrană pentru câini de calitate superioară, care să fie formulată pentru necesitățile nutriționale ale câinilor de talie medie. Evitați hrana cu conținut scăzut de carne sau umpluturi inutile, precum grâu sau porumb.
 • Consultarea cu un veterinar: Începeți prin discutarea opțiunilor de alimentație cu un veterinar. Veterinarul vă poate ajuta să stabiliți nevoile nutriționale specifice ale câinelui dvs. în funcție de vârstă, greutate, nivel de activitate și eventualele probleme de sănătate.
 • Porții regulate: Stabiliți un program regulat de hrănire și respectați-l. Adulții Chow Chow sunt de obicei hrăniți de două ori pe zi. Măsurați cantitățile de hrană pentru a evita supraalimentarea sau subalimentarea. Asigurați-vă că porțiile sunt potrivite pentru greutatea și nivelul de activitate al câinelui dvs.
 • Controlul greutății: Chow Chow are tendința de a se îngrășa, așa că este important să monitorizați greutatea câinelui și să ajustați cantitatea de hrană în funcție de nevoi. Supraalimentarea poate duce la obezitate, care poate avea un impact negativ asupra sănătății.
 • Hidratarea: Asigurați-vă că patrupedul dvs. are întotdeauna acces la apă proaspătă. Chow Chow pot fi sensibili la căldură, deci este important să evitați deshidratarea, mai ales în zilele călduroase.
 • Evitați hrana pentru oameni: Multe alimente pentru oameni pot fi dăunătoare sau chiar toxice pentru câini. Nu hrăniți câinele cu alimente precum ciocolată, struguri, ceapă sau usturoi.
 • Tratați cu măsură: Rețineți că tratarea excesivă cu recompense sau gustări poate contribui la creșterea în greutate. Folosiți recompense cu moderație și alegeți gustări sănătoase pentru câinele dvs.
 • Suplimente și diete speciale: Dacă aveți preocupări de sănătate specifice sau necesități dietetice pentru câinele dvs., discutați cu un veterinar despre necesitatea unor suplimente sau diete speciale.

În general, o dietă echilibrată și o hrănire regulată sunt esențiale pentru menținerea sănătății și bunăstării unui Chow Chow. Este important să consultați întotdeauna un veterinar pentru a obține sfaturi personalizate și pentru a vă asigura că respectați nevoile nutriționale ale câinelui dvs.

Sănătate și probleme de sănătate comune

Chow Chow este o rasă de câini în general sănătoasă, dar există câteva probleme de sănătate comune și predispoziții genetice pe care proprietarii trebuie să le cunoască și să le monitorizeze:

 • Displazia de șold: Aceasta este o problemă comună la multe rase mari și medii, inclusiv Chow Chow. Displazia de șold poate cauza durere și dificultăți în mișcare. O dietă adecvată și exerciții regulate pot ajuta la menținerea sănătății articulațiilor.
 • Entropion: Chow Chow are uneori gene care îl predispun la entropion, o condiție în care pleoapele se întorc în interior și pot irita ochii. Aceasta poate duce la inflamație și disconfort ocular și, în cazuri severe, la afectarea vederii.
 • Probleme de piele: Blana densă poate face ca Chow Chow să fie susceptibil la probleme de piele, cum ar fi infecțiile fungice sau bacteriene, mâncărimi și iritații. Menținerea igienei pielii și a blănii și evitarea expunerii excesive la umiditate pot ajuta la prevenirea acestor probleme.
 • Boli cardiace: Câinii Chow Chow pot fi predispusi la boli cardiace, inclusiv stenoza aortică, care poate afecta funcția inimii. Monitorizarea regulată a sănătății cardiace de către un veterinar este esențială.
 • Cancere: Ca și alte rase, Chow Chow pot dezvolta cancer. Este important să observați semnele de alertă, cum ar fi umflături sau leziuni inexplicabile, și să consultați imediat un veterinar dacă observați orice schimbare suspectă în sănătatea câinelui dvs.
 • Probleme digestive: Chow Chow pot avea sensibilitate la stomac și pot dezvolta probleme digestive, cum ar fi sindromul de dilatație-torsiune a stomacului (bloat) sau sensibilitate la anumite alimente. Hrănirea cu mese mici și frecvente și evitarea alimentelor care provoacă disconfort pot ajuta la menținerea sănătății sistemului digestiv.
 • Probleme de îngrășare: Câinii Chow Chow au tendința de a se îngrășa ușor. Supraalimentarea sau o dietă nepotrivită pot duce la obezitate, care este asociată cu multe alte probleme de sănătate. Monitorizați greutatea câinelui dvs. și hrăniți-l în funcție de nevoile sale.

Pentru a asigura sănătatea optimă a lui Chow Chow, este important să faceți vizite regulate la veterinar pentru verificări de rutină și pentru a discuta despre orice preocupări de sănătate. O alimentație adecvată, exerciții regulate și o atenție la igiena și îngrijirea generală pot ajuta la prevenirea multor probleme de sănătate.

Dresaj și educație

Dresajul și educația sunt aspecte critice în creșterea și dezvoltarea unui Chow Chow armonios și bine comportat. Acești câini sunt cunoscuți pentru personalitatea lor independentă și mândrie, ceea ce face educația lor o sarcină importantă și, uneori, provocatoare. 

 • Începeți devreme: Socializarea și dresajul ar trebui să înceapă de la o vârstă fragedă, încă de când câinele este pui. Cu cât începeți mai devreme, cu atât mai ușor va fi pentru câine să înțeleagă regulile și comportamentele dorite.
 • Folosiți recompense pozitive: Chow Chow răspund bine la recompense pozitive, cum ar fi gustările și laudele. Folosiți aceste recompense pentru a-i motiva și a-i încuraja să învețe comportamentele dorite.
 • Consistență: Fiți consecvent în regulile și cerințele dvs. Cu cât sunteți mai consecvent, cu atât câinele va înțelege mai bine așteptările. Nu faceți excepții de la reguli sau comportamente dorite.
 • Dresajul la lățimea lui: Luați în considerare personalitatea specifică a câinelui dvs. Alegeți metode de dresaj care se potrivesc cu această personalitate și evitați pedepsele fizice sau metodele dure de dresaj.
 • Socializare: Expunere câinelui la diferite situații, oameni și animale este crucială pentru prevenirea comportamentelor agresive sau timide. Participarea la clase de socializare pentru câini poate fi de ajutor.
 • Comportamente de bază: Învățați câinele comenzi de bază precum „stai,” „așează-te,” „vin-o,” și „aici.” Aceste comenzi îl vor ajuta să se comporte civilizat în diverse situații și să vă asculte comenzile.
 • Exercițiu mental și fizic: Patrupezii Chow Chow au nevoie de stimulare mentală și fizică pentru a fi fericiți și bine comportați. Asigurați-vă că oferiți suficiente oportunități pentru joacă și exercițiu.
 • Răbdare: Dresajul poate fi o proces îndelungat și uneori frustrant. Fiți răbdători și persistenți. Nu renunțați la câinele dvs., chiar dacă întâmpinați dificultăți.
 • Căutarea ajutorului profesional: Dacă aveți dificultăți în dresaj sau întâmpinați probleme de comportament serioase, căutați ajutorul unui dresor de câini profesionist sau a unui specialist în comportament canin.

Amintiți-vă că fiecare câine este unic și va progresa în propriul ritm. Cu răbdare, iubire și consecvență, puteți ajuta un Chow Chow să devină un companion minunat și care se comportă bine.

Recomandări pentru potențiali proprietari

Recomandări pentru potențiali proprietari

Sursa foto

Dacă sunteți un potențial proprietar interesat să adoptați un Chow Chow, este important să fiți pregătit și să vă asigurați că acest câine se potrivește stilului dvs. de viață și nevoilor dvs. 

 • Cunoașteți rasa: Înainte de a lua o decizie, informați-vă cu privire la trăsăturile și caracteristicile distinctive ale rasei Chow Chow. Este esențial să înțelegeți personalitatea și nevoile acestui câine pentru a vă asigura că sunteți pregătit să îi oferiți îngrijirea și atenția de care are nevoie.
 • Evaluarea timpului și resurselor: Chow Chow necesită o investiție semnificativă de timp și resurse. Asigurați-vă că aveți timp suficient pentru a-l îngriji corespunzător și că vă puteți permite costurile asociate cu hrănirea, îngrijirea veterinară și alte necesități ale câinelui.
 • Exercițiu și activitate: Câinii Chow Chow au nevoie de exercițiu regulat, dar nu sunt foarte activi. Asigurați-vă că puteți oferi plimbări zilnice și oportunități pentru exerciții moderate. De asemenea, acești câini apreciază stimularea mentală, așa că pregătiți-vă să le oferiți jucării și activități care le stimuleze mintea.
 • Socializare și dresaj: Chow Chow necesită socializare timpurie și dresaj consecvent. Sunteți dispus să alocați timp pentru a vă asigura că patrupedul dvs. interacționează bine cu alți oameni și animale și că învață reguli și comenzi de bază?
 • Igiena și îngrijirea blănii: Blana densă a unui Chow Chow necesită periere regulată pentru a preveni matreata și încurcarea. Pregătiți-vă pentru îngrijirea blănii și pentru a-i menține igienă generală.
 • Stabilirea unui buget pentru sănătate: Asigurați-vă că sunteți pregătit să alocați resurse financiare pentru vizitele regulate la veterinar, vaccinări, deparazitare și eventualele îngrijiri medicale neprevăzute.
 • Compatibilitatea cu familia și locuința: Luați în considerare dacă Chow Chow este o alegere potrivită pentru familia dvs. și pentru mediul de trai. Acești câini pot avea nevoie de spațiu și de o atmosferă calmă.

În concluzie, Chow Chow poate fi un companion minunat pentru cei care sunt pregătiți să îi ofere atenția, îngrijirea și antrenamentul potrivit. Cu o înțelegere profundă a rasei și cu responsabilitate, puteți avea o experiență minunată alături de acest câine unic.

Cele mai citite articole