Astragalus: O planta cu istorie si beneficii multiple
Astragalus, cunoscut si sub numele de Huang Qi in medicina traditionala chineza, este o planta care a fost folosita de mii de ani datorita numeroaselor sale beneficii pentru sanatate. Planta face parte din familia Fabaceae si cuprinde peste 2000 de specii raspandite in lume, insa Astragalus membranaceus este cea mai cunoscuta si utilizata in scopuri terapeutice. Astragalus a ajuns in atentia cercetatorilor moderni datorita potentialelor sale efecte benefice asupra sistemului imunitar, circulator si nu numai.
Stimularea sistemului imunitar
Astragalus este renumit pentru abilitatea sa de a intari sistemul imunitar. Studiile au demonstrat ca radacina de astragalus poate creste productia de celule imune precum celulele T si celulele naturale killer, care joaca un rol crucial in apararea organismului impotriva infectiilor si bolilor. Conform unui studiu realizat de cercetatori chinezi, administrarea extractului de astragalus timp de 4-6 saptamani a condus la o crestere semnificativa a activitatii imune la pacientii cu imunitate compromisa.
Medicul naturopat Dr. Andrew Weil, un specialist in medicina integrativa, recomanda astragalus ca un supliment esential pentru intarirea imunitatii, mai ales in sezonul rece sau in perioadele cu risc crescut de infectii virale. Sustine ca utilizarea regulata a astragalusului poate reduce riscul de raceala si alte infectii respiratorii cu pana la 30%.
Efecte antioxidante
Un alt beneficiu remarcabil al astragalusului este activitatea sa antioxidanta. Antioxidantii sunt substante care ajuta la combaterea radicalilor liberi din organism, contribuind astfel la prevenirea deteriorarii celulare si a stresului oxidativ, care pot duce la boli cronice si imbatranire prematura.
Studiile au demonstrat ca astragalus contine flavonoide, saponine si polizaharide cu proprietati antioxidante puternice. Aceste substante sunt capabile sa neutralizeze radicalii liberi si sa protejeze celulele de daune oxidative. Un studiu publicat in jurnalul "Phytotherapy Research" a aratat ca extractul de astragalus poate reduce markerii de stres oxidativ cu pana la 40% la subiectii expusi la stres oxidativ indus de factori externi.
Protejarea sistemului cardiovascular
Astragalus are efecte benefice si asupra sanatatii cardiovasculare. Acesta poate contribui la reducerea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol, ceea ce il face un adjuvant important in prevenirea bolilor de inima. Polizaharidele din astragalus ajuta la imbunatatirea functiei endoteliale, ceea ce duce la o mai buna circulatie sanguina si la protejarea arterelor.
Un studiu efectuat la Universitatea de Medicina din Beijing a aratat ca administrarea zilnica a unui supliment de astragalus timp de 12 saptamani a condus la o scadere a tensiunii arteriale sistolice si diastolice cu aproximativ 5%, precum si la o reducere a nivelului de colesterol LDL cu 7%. Aceste rezultate sugereaza ca astragalusul poate fi benefic in managementul hipertensiunii arteriale si al dislipidemiei.
Sustinerea functiei renale
Astragalus este utilizat in medicina traditionala pentru a sprijini functia renala si a ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Cercetarile recente au indicat ca astragalus poate imbunatati functia renala prin reducerea inflamatiei si imbunatatirea fluxului sanguin catre rinichi.
Un studiu clinic publicat in "Journal of Ethnopharmacology" a aratat ca pacientii cu afectiuni renale cronice care au primit suplimente de astragalus timp de trei luni au prezentat o imbunatatire semnificativa a functiei renale, cu o reducere a nivelului de creatinina serica si o imbunatatire a ratei de filtrare glomerulara. Astfel, astragalusul poate juca un rol important in suportul terapeutic al pacientilor cu insuficienta renala cronica.
Ameliorarea simptomelor alergiilor
Alergiile sezoniere sau cronice pot fi debilitante pentru multe persoane. Astragalus poate reduce simptomele alergiilor prin stabilizarea mastocitelor si diminuarea eliberarii de histamina, substanta responsabila pentru multe dintre simptomele alergice neplacute.
Un studiu realizat la Universitatea din Maryland a aratat ca suplimentele de astragalus pot reduce simptomele alergiilor cu pana la 20% prin reducerea inflamatiei si a hiperactivitatii sistemului imunitar. Acest efect este benefic pentru persoanele care sufera de rinita alergica si alte afectiuni alergice.
Suport in lupta impotriva cancerului
In timp ce astragalusul nu este un substitut pentru tratamentele standard pentru cancer, cercetari preliminare sugereaza ca acesta poate avea efecte adjuvante in terapiile oncologice. Extractele de astragalus au demonstrat potential in inhibarea cresterii celulelor tumorale si in imbunatatirea efectelor chimioterapiei.
- Astragalus poate stimula productia de celule albe, esentiale in lupta impotriva cancerului.
- Are proprietati antioxidante care protejeaza celulele sanatoase in timpul tratamentului oncologic.
- Poate reduce efectele secundare ale chimioterapiei, cum ar fi oboseala si greata.
- Studiile pe animale au aratat o reducere a dimensiunii tumorilor in prezenta astragalusului.
- Poate imbunatati calitatea vietii pacientilor prin sustinerea sistemului imunitar.
Un studiu publicat in "Journal of Cancer Research" a evidentiat eficacitatea astragalusului in cresterea supravietuirii pacientilor cu cancer pulmonar avansat, imbunatatind raspunsul la chimioterapie si reducand mortalitatea cu 10% in comparatie cu grupul de control.
Final
Astragalus este o planta cu un spectru larg de beneficii pentru sanatate, confirmate atat de utilizarea sa traditionala, cat si de cercetarile moderne. De la stimularea sistemului imunitar si protejarea sistemului cardiovascular pana la sustinerea functiei renale si potentialul adjuvant in tratamentele oncologice, astragalusul este un aliat valoros in mentinerea sanatatii. Este important insa sa consultati un specialist inainte de a incepe administrarea de suplimente de astragalus, pentru a va asigura ca sunt adecvate nevoilor dumneavoastra individuale si nu interfereaza cu alte tratamente.